. . . mert minden, ami ellenzéki, az Soros

kiasoros

kiasoros

A hódmezővásárhelyi győzelem valódi jelentősége

2018. március 04. - H_ZS

Egy hete zajlottak le a hódmezővásárhelyi időközi önkormányzati választások, Márki-Zay Péter győzelme pedig nagy hatást gyakorolt a közéleti és társadalmi diskurzusra. A Fidesz „fellegvára” összeomlott, mégis van esély a kormánypárt megbuktatására, ellenzéki összefogás stb.

S ami a győzelem valódi jelensége: nagyjából semmi. Csupán szimbolikusan fontos, politikailag nem. Miért?

Alapjáraton senkit nem érdekelne, kicsoda Hódmezővásárhely polgármestere, a helyi lakosságot leszámítva, ám a településen 28 éve nem tudott győzni a baloldal, néhány önkormányzati képviselői körzetet leszámítva, ez azonban most megdőlt, vagyis az ellenzék ott tudta gyengíteni a Fideszt, ahol a (egyik) legerősebb. Márki-Zay (57,49%) csaknem 16%-al győzte le a Fidesz-KDNP jelöltjét, Hegedűs Zoltánt (41,63%), ami 22903 szavazat alapján 3608 szavazatot jelent a független jelölt számára. A 60-61%-os részvétel tükrében ez a szám nagy különbség, és azt mutatja, hogy az „ellenzék” tudta mobilizálni a saját választópolgárait. Márki-Zay Péter a kampány során folyamatosan használta a közösségi média adta lehetőségeket: folyamatosan tartotta a kapcsolatot a választóival, videó üzeneteket posztolt, emellett folyamatosan kiemelte, hogy 60% felett legyőzhető a Fidesz. Az önbeteljesítő jóslat alapján fontos kialakítani a választóban azt az érzetet, hogy szavazata nem lesz elvesztegetett, hiszen gyakran megfigyelhető, hogy a választó, bár változást akar, nem megy el szavazni, mert a közvélemény-kutatásokban szereplő bizonyos pártok felülreprezentáltsága, a média és egyebek miatt azt a következtetést vonja le, hogy a verseny már eldőlt, nem érdemes másik pártot választani. Azonban, ha egy párt meg tudja győzni az erejéről, legyen az reális vagy hamis, nagyobb hajlandósággal fejezi ki az akaratát, abban a hitben, hogy az érvényesülni is fog. 

Jelen esetben pedig az önmegtagadó jóslat elmélete is megjelenik jól kivehetően azokból az üzenetekből, amelyekben számos politikus gratulált Márki-Zay győzelméhez.

Vona Gábor videóüzenetben fejezte ki a gratulációját: ,, (. . .) ha Lázár János városában a Fidesz legyőzhető (. . .), akkor bárhol legyőzhető. A mai nap azt üzente, hogy van remény, Magyarország (. . .), hogy nem szabad hinni a közvélemény-kutatásoknak, és hogy a Fidesz összeomlott.”

Hasonló üzenetet próbált meg eljuttatni a választók felé Karácsony Gergely is. Vona Gáborhoz hasonlóan az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje is azt mondta, ,, Hódmezővásárhelyen le lehet váltani a Fideszt, akkor bárhol le lehet.”

Majdnem ugyanígy reagált Szél Bernadett, az Együtt, a Momentum és Gyurcsány Ferenc is.

A gratulációk fő üzenete – amely leginkább a bizonytalan, kiábrándult szavazóknak szól - tehát, hogy a kormány leváltható. Ha egy politikusról vagy pártról sokan vélekednek úgy, hogy esélytelen a választásokon, az emberek többsége biztosan nem fog rájuk voksolni. (Gallai-Török, 2005) Ezért kell azt erősíteni, vagy legalábbis annak a látszatát fenntartani a választókban, hogy  van esély a „győzelemre”, nincs elvesztegetett szavazat, s a közvélemény-kutatások ellenére a kormányt igenis le lehet váltani.

 

Forrás:

Gallai Sándor - Török Gábor: Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó, 2005

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenezapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr7613714736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiszafa 2018.03.06. 22:23:56

A korábbi parlamenti választáson a részvétel ugyanekkora volt, az "ellenzéki" szavazatok száma együtt kb. annyi volt, mint most az M.-Z.P-re adottak száma.
Mi ebben a különleges?
Ha a Jobbik és az MSZP-DK közösen tud kormányozni, akkor lesz egy koalició.
Ezt előbb utóbb Gyurcsány fogja vezetni.
Ha meg a saját állítólagos értékeik és programjukat akarják egyeztetni ,abból lesz a káosz.
Hajrá hasznos idióták, Gyurcsány győzelemre fel!

főpilóta 2018.03.07. 00:43:20

Peter Ibn Marki Zay győzelme szélesebb összefüggésben értelmezhető. "Kollektív elmebaj" a neve annak a jelenségnek, mely alapján rá szavaztak a vásárhelyiek. Ez világméretekben van jelen. Lásd: migráns kérdés. Az emberek szeme láttára foglalják el az afrikaiak és a muszlimok Európát. És senki sem védekezik. Sőt, a muszlim-afrikai megszállást ellenzőket kiáltják ki bűnösnek, fasisztának. A migráns-ellenes tüntetéseket ugyanolyan nemzetiségű, tehát honfitárs ellentüntetők verik szét!!! Holott egyértelmű, hogy addig is, amíg a migránsok nem szálnak meg véglegesen, töménytelen mennyiségű pénzt emészt fel az eltartásuk, segélyezésük, romlik a közbiztonság, stb., stb. És az emberek elfogadják az ENSZ-nek azt az érvelését, hogy a migráció jó, mert fellendíti a gazdaságot, és biztonságosabb lesz Európa tőle. Naponta tapasztalják az ellenkezőjét, és mégis!

EZ NEM NORMÁLIS VISELKEDÉS! Lehet hogy valamilyen mikrohullámú berendezéssel - földi adóállomásokról, vagy akár műholdakról - zavarják az emberek agyhullámait. Persze ez túlságosan fantasztikusnak tűnő magyarázat (én azért adok ennek is egy esélyt, mert korántsem lehetetlen). Lehet, hogy egyszerűen - mint a Római Birodalom hanyatlása - az emberek tényleg belehülyültek a jólétbe, a világháborúmentes, ezáltal ingerszegény évtizedekbe.
süti beállítások módosítása