. . . mert minden, ami ellenzéki, az Soros

kiasoros

kiasoros

Bullshit

S(z)argentini jelentés és Orbán Viktor parlamenti évadnyitó beszéde

2018. szeptember 21. - H_ZS

. . . mert mindkettőre ráillik a jelző. Hogy miért gondolom ezt, a mai bejegyzésben kifejtem.

 

Sargentini-jelentés

Ismertek a tények: Judith Sargentini 2018 elején Magyarországra utazott, hogy élesben is tanulmányozza a kevésbé létező jogállamiságot. Tapasztalatait egy 12 pontos jelentésben foglalta össze, tételesen felsorolva, mely pontokon sértette meg Magyarország az Európai Unióról szóló szerződésben előírt értékeket. Sargentini az alábbi területeken állapította meg az Unió  alapvető értékeinek sérülését: 1) Alkotmányos és választási rendszer működése 2) Igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, a bírák jogállása 3) Korrupció és összeférhetetlenség 4) Magánélet védelme és adatvédelem 5) Szólásszabadság 6) Tudományos élet szabadsága 7) Vallásszabadság 8) Egyesülési szabadság 9) Egyenlő bánásmód 10) A kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem 11) A migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai 12) Gazdasági és szociális jogok.

A jelentést 2018. szeptember 12-én elfogadta az Európai Parlament, amelynek hatására két fő (szélsőséges) diskurzus alakult ki a politikában és a közéletben. A kormányellenesek indiántáncot járnak, valóságos elégtételként megélve a döntést, a kormánypártiak részéről pedig ismét megjelent a Soros-Brüsszel-Migráció szentháromság. Előbbi tábor számára sajnálattal közlöm, hogy a jelentés elfogadásának érdemi következménye nagyjából a 0 felé konvergál, utóbbiaknak viszont jó hírrel szolgálhatok: Soros, Brüsszel  és senki nem fogja "bevándorlóországgá" tenni Magyarországot, sőt, a bevándorlásellenes narratívának köszönhetően a kormány belpolitikai viszonylatban ismét az előnyére formálja az eseményeket. Ennek reprezentálásaként Orbán Viktor parlamenti évadnyitó beszédét emelném ki.

Azért na. Letettünk mi egy-két dolgot az asztalra

Orbán Viktor évadnyitó beszédei (is) ugyanazokból az elemekből épülnek fel. Bevezetésként mindig egy rövid összefoglaló hallható az adott időszak "pozitívumairól", melyet egy nemlétező, a nemzetet fenyegető veszély felvázolása követ, befejezésként pedig mintegy forradalmárként biztosítja a magyar népet a haza, a szuverenitás védelméről. 

A közelmúltban történt események hatására idén ősszel kiegészült a retorika. Mivel a 2006-os szocialista brigád visszakerült az országgyűlésbe, a miniszterelnök nem hagyta ki, hogy felhívja a figyelmet a két kormány közötti változásokra [,,Ez a gazdaságpolitika a magyar érdekekből indul ki", ,,2010-zel összevetve a foglalkoztatottak száma közel 800 ezerrel nőtt" (megjegyzés: közmunkában és külföldön)]. A Sargentini támadásra reagálva Magyarország és az Unió viszonyára is számos utalást tett: ,,A magyar gazdaság 4,8%-al nőtt, s ez kétszerese az Európai Unió átlagának.", ,,Egymillió gyerek kapja ingyen a tankönyveket. Ilyen talán máshol nincs is Európában."

A beszéd ezen részei tehát egyértelműen a Sargentini-jelentésre adott válaszok, a vádak mellett az "elért sikerek" megemlítése. Meg különben is kuss, mi tudunk tenni a munkanélküliség ellen.

 

Brüsszel-Migráns-Soros szentháromság

Mert a miniszterelnök évadnyitó beszédének fő üzenete az, hogy a Sargentini-jelentés valójában egy támadás, de nem ám a magyar kormány a célpont (de), hanem Magyarország, a magyarok (nem), amit ki is emel a beszéd során.  Emellett okosan játszik a fogalmakkal, mely fontos eszköz az antikapitalista érzületek mozgásba hozásában. Pl. Soros és az Unió globális elitként való aposztrofálása, a szokásos "bevándorláspártiak" és bevándorlásellenesek szembehelyezése, amelyben előbbiek ,,el akarják venni a határvédelem jogát a magyaroktól", az elitek uralma vs nemzetek, Soros-féle hálózat és a keresztény alapon álló pártok, és egyébként is, ők zsidóztak, nem mi. Lásd.: ,,A helyzet úgy áll, hogy a modern antiszemitizmus európai központja éppen Brüsszelben, a brüsszeli politikában található, onnan finanszírozzák az Izrael-ellenes politikai akcióikat. Súlyos milliárdokkal". Ha heves érzelmeket akarsz kiváltani a hallgatóságból, ez a legjobb kombináció. Főleg, ha a pénzről szóló részt külön hangsúlyozod.

Orbán Viktor mindemellett továbbra is a megfélemlítés eszközével operál, jelen esetben a ,,globális elit" uralma fenyeget a hatalom átvételével ,,és így az európai nemzetek irányításával" (Orbán:2018). Nem tűnt el a migránsellenes retorika sem, mivel a "menekült" vagy a "migráció" szavakat továbbra is kerüli, ezzel szemben még mindig él a negatív töltetű "bevándorlás" és "migránsinvázió" kifejezésekkel.

Pedig a Sargentini-jelentés elfogadásával tényleg nem fog túl sok minden változni. Egyrészt már számtalan felmérés került napvilágra arról, milyen alacsony Magyarország demokráciaindexe (pl. 2018-ban, 2017-ben, 2016-ban a Freedom House és az Economist Intelligence Unit jelentéseiben. Jó, tudom, mindegyik intézet Soros kezében van), mégsem érdekelt a világon senkit. A hithű szavazóknak lehet mondani akármit, egy részükhöz el sem jutnak ezek a hírek, a kormányellenesek számára pedig nem mondanak semmi újat. A jelentés elfogadásával legfeljebb a Tanács határozhatna meg intézkedéseket Magyarország számára, amelyeknek végrehajtását ellenőrizné, s amennyiben azt tapasztalná, hogy azoknak nem tett eleget, dönthetNE Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséről. A jelentés valójában a 2019-es EP választásokról szól, a holland baloldali zöldek kampányának részét képezi. Az uniós állampolgárok is megosztottak a migrációt illetően, elsősorban a jobboldali populista politikusoknak köszönhetően, akik előnyükre fordítják a problémát, komoly hátrányt okozva ezzel a többi frakciónak, ezért kellett már valahol fogást találni az egyik ilyen kormány ellen.

A lényeg: Orbán Viktor és a kormánypárt továbbra is Magyarország védőbástyája és köszönet illeti Judith Sargentinit, hogy továbbra is lehetőséget biztosított a kormánynak a soros-migráns ütőkártya előhúzására, és ezzel megnyerve ezt a menetet is.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenezapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr3514250569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.22. 08:06:51

Soros öregszik, ezért egyre többet hibázik-

A Szargentíni ügy hatása, mint MZP hódmezői pirroszi győzelme.
süti beállítások módosítása